nieuws

TalentClass: een eigen choreografie!

De TalentClass van de Stilte is zojuist haar vierde fase ingegaan, en in deze blog vertelt Sara alles over wat de danstalenten nu te wachten staat.

Even voorstellen

Ik ben Sara Grijsen en ik ben 16 jaar. Ik dans nu ongeveer een jaar bij de TalentClass. Dansen bij de TalentClass is een ontzettend leuke en inspirerende ervaring, en elke week leren we ontzettend veel over dans en choreografie. Ik dans nu vanaf mijn zevende, en heb sinds die tijd voornamelijk modern gedanst. Door de TalentClass ben ik ook in aanraking gekomen met andere stijlen zoals Urban, Jazz en ballet, en hierdoor heb ik heel veel nieuwe dingen geleerd! In de ochtend hebben we meestal technieklessen, en in de middag gaan we aan de slag met de voorbereiding van ons eigen stuk, onder begeleiding en met de choreografie van Judith van de Ven. Wij zijn dan ook net gestart met het maken van een nieuwe voorstelling.

De afgelopen weken zijn we met de TalentClass een nieuwe fase ingegaan. Hiervoor zijn we ingedeeld in verschillende groepjes. Deze groepjes zullen de komende fase ieder een eigen choreografie aanleren, en die wordt onder andere aangeleerd door dansmakers Niels van der Steen, Félix Duméril en Andreas Denk. Zij gaan met ons aan de slag en we leren een choreografie die geïnspireerd is op hun bestaande werk.

De dag zelf

Afgelopen zaterdag (11 Februari) hebben we in de ochtend les gehad van Gertien Bergstra. Tijdens deze les hebben we voornamelijk gewerkt aan de verlenging van onze spieren. We moesten bijvoorbeeld oefeningen doen waarin we op de grond lagen en onze armen en benen tot het uiterste moesten strekken. Ook deden we oefeningen waarin we ons na bepaalde bewegingen moesten laten vallen, en bij die oefeningen moesten we elkaar ook helpen. Dit deden we door iemand niet los te laten tot het allerlaatste moment. Deze oefeningen helpen heel erg bij het vinden van je eigen kracht.


Na de lunch splitsten we op in onze groepjes om elk aan de slag te gaan met onze eigen choreografie. Ik zit in het groepje van Niels van der Steen, samen met Chantée, Fleur, Naïka en Indy. Onze dans is gebaseerd op bestaand werk van Niels, waar onder andere veel vloerwerk in voorkomt. De muziek die we gebruiken heeft een creepy vibe, en dit maakt het extra vet om op te dansen. Ik heb dit soort thema's nog nooit gehad, en ik vind het dan ook heel gaaf om te doen. De choreografie heeft bepaalde elementen uit het circus, en dit creëert een duistere sfeer rondom de dans. We gebruikten veel van de choreografie die we in de technieklessen van Niels al hadden aangeleerd. Ook moesten we korte solo's in de dans verwerken, die iets van onszelf in de dans toevoegen. Wat we aan het eind van de dag hadden, zag er gelukkig al heel gaaf uit. Zo'n hele zaterdag dansen is natuurlijk best vermoeiend, maar als je aan zoiets leuks werkt, is het meer dan de moeite waard!

Ga gelijk door naar de volgende blog van Evelien!

Een overzicht van alle TalentClass-blogs vind je hier

20 mei 2021
14 apr 2021
24 mrt 2021
17 mrt 2021
1 2 3 4 5 6 7 8 9