Dans is de poëzie van het theater

Dans is de poëzie van het theater. Met deze kop wordt in 1994 de geboorte van de Stilte wereldkundig gemaakt in BN De Stem.

In 1997 biedt de gemeente Breda het gezelschap een gymzaal in een schoolgebouw aan de Markendaalseweg aan. Het streven is een 'smid op de hoek' te zijn. Een herkenbare plek, toegankelijk en vertrouwd voor iedereen, maar bovenal voor kinderen. Vanuit die visie wordt in 2000 de gymzaal omgebouwd tot huistheater dat ruimte biedt aan ca. 100 kinderen. Het theater wordt door mevrouw Hans Snoek, éminence grise van de dans voor de kinderen en fan van de Stilte, geopend.

In 2001 achtten de Gemeente Breda en de Provincie Noord-Brabant de Stilte van belang voor de regio en maken zij structureel subsidie vrij. Het gezelschap wordt als enige nieuwkomer binnen de podiumkunsten opgenomen in de Basisinfrastructuur en ontvangt per 1 januari 2009 gelden van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen in het kader van de Cultuurnota 2009-2012.

De Stilte is uitgegroeid van een productiekern met huiskamerkantoor en een repetitieruimte in cultureel centrum Nieuwe Veste tot een gezelschap met een vlakke vloertheater, een studio, atelierruimte en kantoor. Het aantal gespeelde voorstellingen vermeerdert explosief van 6 in het eerste seizoen tot ruim 200 in 2010.

In 2011 begint de Stilte met het Internationaal Stiltefestival, een tweejaarlijks evenement waarbij dansgezelschappen voor kinderen die professioneel gescout zijn naar Breda worden gehaald. 

Vanaf 2013 is de Stilte opgenomen in de meerjarenregeling van het Fonds Podiumkunsten. We hebben dansers van hoogstaande kwaliteit aan ons gebonden. Dansers die openstaan voor een kinderpubliek. Samenwerkingsverbanden met choreografen, musici, componisten en beeldend kunstenaars verdiepen het werk.

In het voorjaar van 2013 bereikt de Stilte een record: 94.446 bezoekers, we presenteren 207 voorstellingen in theaters in binnen- en buitenland voor 44.535 toeschouwers, 497 duetten op scholen voor 14.260 toeschouwers en 747 workshops voor 18.675 deelnemers.

In 2018 bereikt de Stilte 74.907 toeschouwers. Er worden in totaal 1809 activiteiten uitgevoerd in Nederland en daarbuiten; 206 voorstellingen in theaters, 450 duetten op scholen en festivals en 1153 workshops.

In 2020 wil de Stilte het punt bereikt hebben, dat:

- de basis van het gezelschap verbreed is door langlopende relaties aan te gaan met componisten/musici, choreografen en artistieke denktank met Jack Timmermans als nestor;

- het gezelschap een stevige bijdrage blijft leveren aan de kwaliteit en het imago van jeugddans binnen het Nederlandse podiumkunstenveld;

- het gezelschap haar visie deelt binnen het nationaal en internationaal podiumkunstenveld op het gebied van dans voor kinderen;

- het gezelschap in coproductie met het Brabants Internationaal Kinderfestival (BRIK) een platform biedt voor talentvolle choreografen die de ambitie hebben werk voor kinderen te creëren;

- het in samenwerking met het stedelijk bestuursorgaan voor katholiek onderwijs INOS Breda een kunstmenu heeft ontwikkeld en geïmplementeerd, passend in doorgaande leerlijnen.

Hieronder een filmpje over hoe het bij de Stilte was anno het jaar 2000.