Van Breda tot Jakarta

Met dans de wereld een beetje anders maken, dat is wat de Stilte voor ogen staat. De afgelopen vijfentwintig jaar heeft de Stilte voorstellingen gepresenteerd over de hele wereld.

Na een merkwaardige trip in het begin van de 21ste eeuw naar Polen met moeizaam grensverkeer, taalproblemen en een hilarisch foutenfestival, werden Düsseldorf en Genk onze eerste vaste relaties. Naar Helsinki en Casablanca maakten we onze eerste vlieguren.

We werden het meest internationaal toerende dansgezelschap van Nederland. De hartelijkheid die we jarenlang mochten ontvangen van collega’s in een tiental Turkse steden en de confrontaties met andere leefomstandigheden in Zuid-Amerika, Azië en Afrika hebben ons een wereld getoond, die in al zijn verscheidenheid zijn weerklank vindt in onze dansvoorstellingen.

Inmiddels hebben we 41 landen bezocht, gewilde en ongewilde ervaringen opgedaan die ons gepokt en gemazeld hebben in het internationale circuit. Door gedegen voorbereidingen, door te kunnen reizen met decors, door het initiatief in eigen hand te nemen, hebben we geleerd kwaliteit te garanderen. We hebben bijzondere herinneringen. In Marokko aten we uit een reuzentajine met burgemeester en pasja van Taza (2007), in Turkije dineerden we met burgemeester en gevolg van Ordu (2008), we waren te zien op de Russische staatstelevisie (2014), werden opgehemeld in de Britse krant The Guardian (2014) en dansten in de Europese Culturele Hoofsteden Vilnius (2009), Istanbul (2010) en Wroclaw (2016).

Met de rug naar de glamour gekeerd zijn we geconfronteerd met armoede en onrecht op grote en kleine schaal. Door deze ervaringen zijn we gesterkt in de visie dat we een bijdrage willen leveren aan geluk en levensomstandigheden van onze medemens wereldwijd. In India, Brazilië, Turkije, Argentinië, Marokko, Egypte, Zuid-Afrika, Indonesië: we hebben de veerkracht en overlevingsdrift van kinderen kunnen bewonderen in dans en theater.

De Markendaalseweg is meer dan een uitvalsbasis. Het is een kraamkamer, waarin onze blik op de wereld vertaald wordt in voorstellingen en educatie. We brengen Breda naar Jakarta en Jakarta naar Breda.