nieuws

Blogster Eveline over de TalentClass

De TalentClass is weer van start gegaan na de zomerstop. In deze blog vertelt Eveline over de balletles en Danslab waar Jack Timmermans, artistiek leider van de Stilte, inzicht gaf in het choreografieproces.

Even voorstellen
Ik ben Eveline Boertjes en ik ben 14 jaar. Ik houd heel erg veel dansen en ik wil mij hierin graag ontwikkelen. Op mijn vierde begon ik met ballet en later deed ik ook modern, jazz en spitzen. Sinds april 2016 dans ik in de TalentClass van de Stilte in Breda. Met de TalentClass trainen we elke zaterdag. We hebben altijd eerst twee uur techniekles: ballet, modern, jazz of urban. Deze technieklessen worden gegeven door professionals uit het werkveld. Na de pauze hebben we Danslab: een training waarin we leren om zelf te choreograferen, om jezelf te ontwikkelen (in zowel dans als in het algemeen) en om elkaar aan te voelen, zodat we op elkaar ingespeeld zijn bij bijvoorbeeld optredens. Dit is heel erg fijn en vooral daarom is de TalentClass een hele hechte groep.

De dag zelf
We begonnen vandaag met twee uur ballet, gegeven door Camille Pidou. Zij heeft de dansopleiding aan de École supérieure de danse de Cannes Rosella Hightower gedaan en kan zelf supergoed dansen. Tijdens ballet leren we de basisposities en -bewegingen en vaak een kleine combinatie. Dit is een dansstukje waarin alle in de les uitgevoerde oefeningen worden gecombineerd. We begonnen met vloerballet, oftewel de bewegingen van ballet liggend uitgevoerd. Dit vind ik heel leuk, omdat alles net wat anders aanvoelt dan als je staat. Na vloerballet gingen we door naar de bar. Hierna gingen we door met onze combinatie. Omdat we deze combinatie al een keer eerder hadden gedaan, ging het doornemen vrij snel en konden we ermee verder. Ik vind de combinatie die we deden heel erg leuk, vooral omdat er veel pirouettes in zitten. Tijdens de pauze lunchen we altijd gezellig met z’n allen in de kantine.

Na de lunchpauze was het tijd voor Danslab. Dit vind ik het leukste deel van de gehele dag, omdat Judith van de Ven altijd met verrassend leuke dingen komt. Vandaag bijvoorbeeld had Judith twee hele lange lakens en een hoeslaken bij zich. Ook kwam vandaag Jack Timmermans kijken naar onze choreografie en ons tips geven. We beginnen Danslab altijd eerst met een opwarmoefening. Na de opwarming begonnen we aan de choreografie. Eerst haalden we met ons tweetal onze stukjes terug. Het thema hiervan is beschutting, oftewel bescherming. In de dansstukjes wordt uitgedrukt dat één persoon de ander weg wil hebben, of dat één persoon juist zelf weg wil.

Vervolgens werd er een stoffen hoes in de vorm van een huls over mij heen getrokken, waarin ik een zelfbedacht stukje met het thema slapen en uitstrekken uitvoerde. Dit zag er heel vet uit, omdat je de bewegingen die ik maakte door het hoeslaken kon zien. Hierna gingen we twee personen oprollen als sushi in twee lakens van ongeveer 1.50 bij 10 meter. Toen de twee personen waren opgerold, droeg de rest hen naar een bepaalde plek in de zaal en werden zij weer uitgerold. Hoe dit er verder uit gaat zien, blijft voorlopig nog een verrassing. Ga er maar van uit dat dit een hele mooie verrassing gaat worden, want vandaag kwam Jack Timmermans ons helpen. Eerst vertelde Jack ons over wat hij doet als artistiek leider van de Stilte en hoe hij dat doet. Daarna vertelde hij over de belangrijkste punten van dans, bijvoorbeeld dat ruimte, kracht en tijd de drie belangrijkste dingen zijn in een choreografie. Tot slot hielp Jack ons met het stuk dat we aan het maken zijn met de lakens. Dit was heel leuk, want hij probeerde allerlei ideeën en dan mocht iedereen zeggen wat ze de leukste vonden. Al met al vond ik het weer een superleuke training en ben ik (en ik denk de andere dansers ook) zeer dankbaar voor de tips van Jack.

Benieuwd naar de volgende blog? Klik dan hier.

20 mei 2021
14 apr 2021
24 mrt 2021
17 mrt 2021
1 2 3 4 5 6 7 8 9