nieuws

Chassé Theater en de Stilte werken samen om jeugd te enthousiasmeren voor theater

Vanaf 2021 intensiveren het Chassé Theater en dansgezelschap de Stilte hun samenwerking in het project Samsam. Samsam staat voor samen. Samen gaan het Chasse Theater en de Stilte nieuwe jeugdige publieksgroepen enthousiasmeren voor theater.

In het voorjaar wordt de dansproductie Wacht ’s even van de Stilte gepresenteerd. Het Chassé Theater en de Stilte introduceren met deze voorstelling danstheater voor kinderen vanaf 1 jaar. In het najaar van 2021 wordt de productie de Ontspoking gepresenteerd voor jongeren. In samenwerking met Bredase middelbare scholen wordt jongeren een artistiek hoogwaardige voorstelling met livemuziek en dans aangeboden in schoolverband.

Onderzoek naar theater voor de allerkleinsten

Wacht ’s even is een productie voor kinderen vanaf 1 jaar. De voorstelling maakt onderdeel uit van het Europese onderzoeksproject MAPPING waar de Stilte aan verbonden is. In samenwerking met 18 jeugdpodiumkunstgezelschappen uit 17 Europese landen wordt onderzoek gedaan naar theaterproducties voor de allerkleinsten. In de Nederlandse theaters wordt op beperkte schaal theater voor kinderen vanaf 1 jaar gepresenteerd. In het project Samsam doen het Chassé Theater en de Stilte onderzoek naar de doelgroep, het publieksontvangst van de allerkleinsten en wordt geëxperimenteerd met randprogramma’s. Met een serie van tien voorstellingen wordt een eerste aanzet gedaan om een divers publiek op te bouwen van ouders en kinderen vanaf 1 jaar. 

Pilot voor het voortgezet onderwijs

In tegenstelling tot het primair onderwijs, waar theaterbezoek een vast onderdeel is binnen het onderwijscurriculum, bezoeken middelbare scholieren sporadisch een voorstelling. Samsam heeft de ambitie om jongeren een succeservaring te bieden met theater door voorstellingsbezoek te doen in schoolverband. Door theater te herintroduceren hopen we dat jongeren, buiten het onderwijs om, ook hun weg naar het theater weten te vinden.

Het project Samsam wordt mede mogelijk gemaakt met een subsidie van het Fonds Podiumkunsten uit de 2P-regeling waarin presentatie en productie worden samengebracht: https://fondspodiumkunsten.nl/nl/actueel/nieuws/2p_maakt_bijzondere_samenwerkingen_mogelijk/

1 2 3 4 5 6 7