nieuws

HiHaHuttenBouwers componist Jeroen van Vliet ontvangt Boy Edgar Prijs

De Buma Boy Edgarprijs, de belangrijkste prijs in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek, is 14 december uitgereikt aan pianist en componist Jeroen van Vliet. Van Vliet verzorgde onlangs nog samen met saxofonist Mete Erker de muziek voor HiHaHuttenBouwers, de nieuwste voorstelling van de Stilte die oktober 2014 in première ging.

Onderdeel van de prijs was een door Van Vliet zelf samengestelde concertavond op 14 december in het Bimhuis. Bij die gelegenheid werd  hem de prijs, bestaande uit een geldbedrag van € 12.500 en een plastiek van Jan Wolkers, overhandigd.
Luister hier de Radio 6 uitzending terug die werd gemaakt tijdens de concertavond.

Jeroen van Vliet
Jeroen van Vliet (1965) staat bekend als een van de meest lyrische jazzpianisten van Nederland, een meester van de nuance en subtiliteit. Hij is een musicus en componist die een sterk gevoel voor melodie en harmonie combineert met avontuur en experiment. Hij maakte naam in de groepen van saxofonist Paul van Kemenade en bassist Eric van der Westen, en speelde met zijn Fender Rhodes vanaf het begin een onderscheidende rol in Eric Vloeimans’ Gatecrash. Na zijn North Sea Jazz Compositieopdracht in 2008 creëerde hij meer ruimte voor eigen projecten, zowel solo als voor zijn groepen Estafest (met violist Oene van Geel, gitarist Anton Goudsmit en saxofonist Mete Erker) en OGU (met gitarist Bram Stadhouders en drummer Etienne Nillesen). Cd-uitgaven van deze groepen oogstten uitsluitend lovende kritieken.

De Buma Boy Edgarprijs jury roemt Van Vliet als onderscheidend musicus, met een eigen stem in de traditie waarmee hij de kloof tussen genres overbrugt en met een oneindige zucht naar avontuur:

“Van Vliet maakt muziek waarin je je verliest. Hij behoort tot de paar grote dichters van de Nederlandse geïmproviseerde muziek. Een warm persoon die zich nooit laat verleiden om in onnodig gecompliceerde vormen te musiceren, maar altijd trouw is aan de mooie klank. Juist deze klank vormt de inhoud, de dimensie, de diepgang. Hierin is Van Vliet ongenadig geloofwaardig.”

04 apr 2019
1 2 3 4 5 6 7 8 9