nieuws

Internationaal Stiltefestival genomineerd voor Publieksprijs Cultuurprijzen Breda

Tijdens de Cultuurnacht op 22 januari aanstaande zullen de Cultuurprijzen Breda worden uitgereikt. De prijzen worden mogelijk gemaakt door BoArte, Rabobank en gemeente Breda. Het gaat om de stimuleringsprijs en de publieksprijs. De winnaar van de publieksprijs zal middels een openbare stemming op Facebookpagina ‘Cultuurprijzen Breda’ worden gekozen. Een onafhankelijke jury heeft de nominaties bekend gemaakt.

Rabobank, BoArte, gemeente Breda en de jury

Rabobank, BoArte en gemeente Breda hebben besloten gezamenlijk twee prijzen te vergeven: de stimuleringsprijs en de publieksprijs. De genomineerden voor beide prijzen zijn geselecteerd door een onafhankelijke jury, bestaande uit Arend Hardorff, Annemie Jans, Ben de Vugt en Pieter Colijn als voorzitter. Hierbij werden zij gevoed door een adviesraad, waarin alle culturele disciplines zijn vertegenwoordigd.

Stimuleringsprijs en publieksprijs

De stimuleringsprijs(€3.000) is bedoeld voor in het oog springend talent dat nog niet te zeer tot de gevestigde orde behoort. Naast de genomineerden bepaalt de jury ook de winnaar in deze categorie.  Voor de publieksprijs (€5.000) kunnen personen of organisaties in aanmerking komen die Breda in cultureel opzicht op de kaart zetten. De jury bepaalt wie genomineerd is, maar de uiteindelijke winnaar wordt middels een online stemming gekozen.


Facebookpagina ‘Cultuurprijzen Breda

Op deze facebookpagina, die op dit moment online is, zijn filmpjes te zien van alle genomineerden in beide categorieën. Tevens kan hier worden gestemd op de winnaar van de publieksprijs. Dit gebeurt aan de hand van een anonieme en blinde stemmodule. Er wordt bij de telling dus niet naar het aantal ‘likes’ gekeken, hoewel deze uiteraard zeer welkom zijn. Er kan slechts één stem per facebookaccount worden uitgebracht en dit kan tot donderdag 21 januari 24.00 uur.

Hier volgt (in willekeurige volgorde) een overzicht van de genomineerden.

Stimuleringsprijs

Anne Geene, fotografe

Anne Geene  (32) onderzoekt , verzamelt, inventariseert en archiveert haar omgeving aan de hand van foto’s. Vaak richten haar observaties zich op de natuur. Zij doet dit op een originele, bijna wetenschappelijke en vaak humoristische manier, die mensen aanzet om met een frisse, nieuwe blik om zich heen te kijken.

Rick Hedof Berkelmans, illustrator

Het werk van Rick Hedof Berkelmans (29) wordt gekenmerkt door het gebruik van sterke vormen, vreemde karakters en kleur. Hij heeft een passie voor printtechnieken, waarmee hij zijn illustraties een vintage look geeft. Rick combineert commerciële projecten met tentoonstellingen en geniet inmiddels internationale bekendheid.

Guilherme Miotto (36), choreograaf

Guilherme Miotto heeft een eigen signatuur geïntroduceerd in de Nederlandse dans. Eerst als danser, later als maker van eigenzinnige radicale voorstellingen. Miotto werkt vanuit de veronderstelling dat onze ervaringen fysiek worden opgeslagen en vervolgens bepalend zijn voor onze manier van bewegen. Miotto’s werk is theatraal, intens en ongeremd, maar komt tegelijkertijd voort uit bedachtzaamheid en reflectie.

Publieksprijs

Breda Barst

Breda Barst staat voor twee dagen vol pop, rock, metal, punk, elektro, hiphop en dance in het Bredase stadspark Valkenberg. Het festival, dat dit jaar 20 jaar bestaat, is gratis toegankelijk en biedt naast muziek ook theater, een gevarieerd aanbod aan eten, een markt en activiteiten voor kinderen. De mix aan stijlen en de mix van regionaal en lokaal talent en gevestigde artiesten maken Breda Barst tot een gevarieerd en geliefd festival. Dit laatste uit zich ook in het feit dat het festival volledig draait op vrijwilligers, ongeveer 200 in totaal.

Internationaal Stiltefestival

Het Internationaal Stiltefestival heeft inmiddels 3 edities beleefd en staat middenin de samenleving van Breda. Initiatiefnemer van het festival is dansgezelschap De Stilte. Met een internationaal programma vol dans, mime, poppen- en schimmenspel, beeldende voorstellingen en spectaculaire acts richt het festival zich speciaal op kinderen, hun familie en begeleiders. Als enige in Europa brengt het Stiltefestival zoveel non-verbale voorstellingen bijeen voor een jong publiek. 

De prijsuitreiking zal plaatsvinden tijdens de Cultuurnacht op 22 januari, om 23.30 uur in de foyer van het Chassé Theater.

25 mrt 2020
16 mrt 2020
1 2 3 4 5 6 7 8