nieuws

Overtreffende trap, gat in de lucht, sprong in het duister

Dansgezelschap de Stilte presenteert op de laatste dag van het Internationaal Stiltefestival de première van de 4+ productie Overtreffende Trap, dans voor jong en oud. De voorstelling, geïnspireerd op het dagelijkse ritueel van eten in gezinsverband, speelt zich af in een huiskamer met verborgen hoeken en gaten. Oudere en jonge dansers delen het podium met elkaar als ouders en kinderen.

Geïnspireerd op de beeldtaal van Juan Miro en een vleugje Mark Rothko karakteriseert het interieur, zowel kleurrijk als steriel, de leefwereld van het gezin. Een leefwereld die gekenmerkt wordt door botsende energieën met als strijdtoneel de eettafel.

Wat duurt eten toch lang. Wat een geklier, wat een rommel, wat een herrie. Af en toe een hapje, weglopen van tafel en dan komt het moment dat de kinderen helemaal zijn verdwenen. Weg, foetsie. Verstopt ergens in huis. Leuk en spannend voor de kinderen, maar doodeng voor de ouders. Als ze de achtervolging inzetten, raken ze verdwaald. Met de moed der wanhoop wagen ze een sprong in het diepe. De uitkomst is verrassend.

Samenwerking met topmusici

Sinds 2014 werkt de Stilte samen met topmusici waarin het repetitieproces wordt gekenmerkt door wederzijdse beïnvloedingOvertreffende Trap is een hernieuwde kennismaking met het componistenduo Mete Erker ( van ‘ Bosch in Bed’- Artvark) en Jeroen van Vliet (winnaar Boy Edgar-prijs 2014).

Animaties van Afterlight

Opnieuw gaat de Stilte een samenwerking aan met het Bredase mappingcollectief Afterlight, jaarlijkse gast op het GLOW lichtfestival in Eindhoven. Met Afterlight doet een vleugje Rothko zijn intrede.

De Stilte – dans voor kinderen
De Stilte danst honderden voorstellingen per jaar. Sinds de oprichting in 1994 groeide het gezelschap uit tot de best bezochte jeugdtheaterproducent van Nederland. Meerdere keren is de Stilte uitgeroepen tot het meest internationaal bereisde dansgezelschap van het land (bron: SICA). In 2015 en 2016 was het gezelschap als enige jeugdproducent in de NRC Cultuur top 100 vertegenwoordigd.

De Stilte wil met meerduidige voorstellingen en dansactiviteiten, die de verbeelding prikkelen, de speelse leerdrift van kinderen stimuleren en hun artistieke vermogens aanjagen. Door het spel leert een kind met hart en ziel zijn wereld kennen, zich te positioneren in een overdonderende samenleving. Spel is de tegenhanger van de alledaagsheid: het persoonlijke oefenterrein van het kind. In het spel ontmoet het kind de wereld vanuit zíjn condities en in zijn formaat. De Stilte kiest voor dans op het hoogste niveau als non-verbale taal die ruimte biedt voor een eigen interpretatie. Een taal die het kind medeschepper maakt van het gebeuren.

4e Internationaal Stiltefestival

Het centrum van Breda vormt in juni 2017 het podium voor het 4e Internationaal Stiltefestival. Met een internationaal programma vol dans, mime, poppen- en schimmenspel, beeldende voorstellingen en spectaculaire acts richt het festival zich speciaal op kinderen, hun familie en begeleiders. Als enige in Europa brengt het Stiltefestival zoveel non-verbale voorstellingen bijeen voor een jong publiek. 

Initiatiefnemer van het Internationaal Stiltefestival is dansgezelschap de Stilte.

Meer informatie over Overtreffende trap 

Koop hier je tickets voor de première! 

20 mei 2021
14 apr 2021
24 mrt 2021
17 mrt 2021
1 2 3 4 5 6 7 8 9