nieuws

TalentClass: afsluiting van een leerzaam project

Voor de allerlaatste keer: de TalentClass-blog. Na ruim een jaar is het TalentClass-traject afgesloten met een feestelijke eindvoorstelling in Podium Bloos tijdens het Internationaal Stiltefestival. In deze laatste blog spreken drie deelnemers over hun ervaringen het afgelopen jaar. Wat vonden ze ervan, wat hebben ze geleerd en wat gaan ze nu doen?

“Doodeng, maar waarom ook niet?”

Kim van Zwietering, 23 jaar uit Sprang-Capelle, zag in maart 2016 de oproep voor de auditie van de TalentClass op Facebook voorbijkomen en dacht: “Doodeng, maar waarom ook niet?” Ze was op dat moment al intensief met dans bezig, maar wilde graag nog meer dansen en optreden. De zeventienjarige Naomi Stadwijk uit Breda vertelde in haar vorige blog al dat ze in een artikel over de TalentClass had gelezen en dat het haar de perfecte kans leek om meerdere dansstijlen uit te proberen. Indy Sillen, ten slotte, hoorde van haar danspartner Carmen dat er audities waren voor de TalentClass. Zij is veertien jaar maar danst al tien jaar met veel succes!  Alle drie kijken met veel plezier terug op hoe de TalentClass hen als danser heeft gevormd en als persoon heeft veranderd. Ook de laatste fase bleek erg leuk en leerzaam. 

“Heel hard gewerkt tot iedereen tevreden was”

Het voorjaar van 2017 vormde de laatste fase van het TalentClass-traject. De dansers werden in groepjes verdeeld en iedere groep ging aan de slag met gerenommeerde dansmakers om een eigen choreografie te ontwikkelen, in de aanloop naar het Internationaal Stiltefestival.

Deze periode is Kim zeer goed bevallen: “Tijdens de laatste twee periodes van de TalentClass kwam ik wekelijks met veel plezier op zaterdagochtend naar de Stilte toe om ’s ochtends technische dingen te leren van hele toffe docenten en ’s middags (na mijn broodjes houmous) te werken aan onze choreografie.” Ze zat in het groepje dat met Félix Duméril aan de slag ging om een dansstuk te creëren vanuit de gedachtegang dat “verplaatsing van gewicht de basis is van dans.” In de periode daarna werkten ze met zowel Jack Timmermans als Jack Gallagher om de choreografie verder te ontwikkelen. In de laatste paar weken was een belangrijke les voor Kim dat ze haar “controledrang” moest loslaten. Ze heeft geleerd dat je als danser “dingen moet interpreteren en er je eigen draai aan moet geven of er je eigen ding mee moet doen.”

Dansmakers Niels van der Steen en Judith van de Ven werkten met het groepje van Indy samen in de ontwikkeling van het dansstuk. “Van Niels en Judith had ik al les gehad en ik vind ze allebei echt supertof!” De inspiratie haalden ze uit een oud stuk van Niels. Met Judith hebben ze dit later verder uitgedacht en uitgebreid. Ook de kleding en make-up mochten ze samen uitzoeken en aanpassen. Het proces was dus op alle vlakken een hechte samenwerking. “We hebben heel hard gewerkt tot iedereen tevreden was en we helemaal klaar waren voor de show.”

Het groepje van Naomi ging aan de slag met Andreas Denk en Gertien Bergstra. In tegenstelling tot de andere groepjes liep het ontwikkelen van de choreografie van Naomi’s groepje iets anders. Hoewel ze veel opstaken van de lessen van Andreas kwam er pas na een aantal weken echt een vorm in het dansstuk onder leiding van Gertien. “Vanaf een bepaald moment kwamen alle stukjes bij elkaar en ontstond er een dansstuk. Toch bleven er kleine stukjes die we zelfs pas een week van tevoren hebben veranderd, maar hierdoor is iedereen blij met het eindresultaat.”

Spannend en gezellig

Op zondag 18 juni werd de TalentClass afgesloten met een voorstelling in Podium Bloos waarin de drie groepjes hun choreografieën presenteerden voor publiek. Volgens Kim was iedereen zich ervan bewust dat dit de laatste keer was dat ze als TalentClass zouden optreden. Naomi vond het ook spannender dan normaal, omdat ze maar één kans hadden om het goed te doen. Voor Indy was de spanning geheel verdwenen toen de voorstelling begon: “zodra ik op het podium stond, was ik meteen in mijn rol en vergat alles om me heen.”Ondanks de zenuwen hing er een goede sfeer voor en achter de schermen. Er werden toi-toi-toitjes uitgedeeld om elkaar succes toe te wensen en na afloop werd er nog wat gedronken en met het publiek nagepraat. De drie groepjes hebben ieder een mooi stuk gedanst en waren meer dan tevreden.

“Dans is vrijheid”

Terugkijkend op het gehele TalentClass-traject zegt het drietal veel geleerd te hebben. Kim was vooral ervaren in moderne dans en stijldans, dus de andere dansstijlen die haar tijdens de TalentClass werden aangeleerd waren nieuw voor haar. “Ik ben erachter gekomen dat ik hiphop veel leuker vind dan ik eigenlijk dacht en dat het voor een danser heel nuttig is om veel verschillende stijlen te kennen (en kunnen) omdat je daardoor dans beter gaat begrijpen.” Ook voor Indy was het een kennismaking met voor haar nieuwe dansstijlen, zoals ballet, waarin ze heel graag verder wil groeien.

De drie dames zijn zeker niet van plan in de nabije toekomst te stoppen met dansen. Kim gaat zich weer storten op moderne dans en stijldans. Door de TalentClass is Naomi’s studiekeuze zelfs veranderd: ze gaat komend studiejaar een dansopleiding volgen aan Rijn IJssel in Arnhem. Voor Indy ligt de toekomst nog helemaal open: “wie weet zie je me straks ergens voorbijkomen!” Dansen maakt haar gelukkig en ze wil het altijd blijven doen. Naomi heeft het gevoel dat de TalentClass haar ook als persoon heeft veranderd. Ze is zelfverzekerder geworden en is niet meer bang om zelf een choreografie te maken. “Dans is voor mij vrijheid geworden en ik had deze ervaring voor geen goud willen missen.”

Lees hier alle TalentClass-blogs nog een keer! 

20 mei 2021
14 apr 2021
24 mrt 2021
17 mrt 2021
1 2 3 4 5 6 7 8 9