nieuws

TalentClass: Groot dromen mag!

In deze blog vertelt Evelien over haar ervaringen in de vierde fase van de TalentClass, nu de jonge dansers toewerken naar de einduitvoering tijdens het Internationaal Stiltefestival.

Even voorstellen

Mijn naam is Evelien Edwards en ik ben 19 jaar. In mijn derde levensjaar heeft mijn moeder mij naar dansles gebracht. Daar ben ik haar dankbaar voor, want ik heb nooit meer iets anders willen doen in mijn vrije tijd! Ik heb voornamelijk streetdance, klassiek ballet en jazz lessen gevolgd, en de laatste jaren focus ik mij vooral op het ontwikkelen binnen de moderne dans. Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om van dans niet mijn beroep te maken, daarom vind ik het ook zo fijn dat ik bij de Talent Class toch elke zaterdag van 10:00 tot 14:15 uur kan dansen. Er is dan genoeg tijd om aandacht te besteden aan de ontwikkeling van je danspersoonlijkheid en kwaliteit, en dit is dan ook het doel van alle (gast)docenten! We kunnen binnen onze groep vooral ook erg veel plezier halen uit de repetities en de lessen.

Het leuke aan het Talent Class traject is dat we technieklessen krijgen in vier verschillende dansstijlen: jazz, modern, ballet en urban. Elke week hebben we een andere twee uur durende techniekles van verschillende gastdocenten. Ik vind het erg leuk dat elke docent een andere achtergrond heeft en een andere kijk op dans. Op deze manier leer je heel veel, in de breedte en in de diepte. De docenten leren ons niet gewoonweg stukken dans aan, maar ze proberen ons echt naar een hoger niveau te tillen. Dit doen ze door ons eerst de benodigde technieken aan te leren en te laten onderzoeken. Daarna passen we deze dan toe in choreografieën.

Urban techniekles van Johnny Lloyd

De techniekles van afgelopen zaterdag (11 maart) werd gegeven door Johnny Lloyd. Hij is een danser uit de Verenigde Staten en heeft 15 jaar rondgereisd om lessen te geven in swingdansstijlen zoals, lindy hop en charleston. Hij heeft zijn dansrepertoire daarna uitgebreid met o.a. verschillende vormen van hiphop, contemporary, body percussie en tappen. Hij vertelde ons dat er in theaterdans vaak niet gevraagd wordt om een specifieke dansstijl of -vorm. Verschillende dansstijlen worden hier door elkaar gebruikt. Dat is een van de redenen waarom hij zo breed is georiënteerd.

In de les hebben we eerst nieuwe manieren geleerd om ons lichaam op een veilige manier te stretchen, zodat we er later geen blessures aan over houden. Daarna zijn we isolaties gaan oefenen. Hierbij beweeg je één deel van je lichaam en houd je de rest stil. We hebben isolaties gedaan met ons hoofd, onze borst, heupen en knieën. De isolaties zijn een belangrijke techniek voor urban dansstijlen. Volgende week krijgen we nog een les van Johnny Lloyd en gaan we werken aan hits. Dit zijn een soort schokbewegingen voornamelijk bekend van de dansstijl popping. Daarna gaan we de isolatietechnieken en hits toepassen in een choreografie. Daar heb ik erg veel zin in. Dan komen de technieken echt tot leven en ontdek je dat je er veel aan hebt om ze te oefenen.   

Danslab: wandelen en verdwalen 

Na de lunch hebben we twee uur danslab. In dit deel van de dag creëren wij choreografieën voor optredens. Vorige zomer hebben we een eindvoorstelling gegeven, deze winter hebben wij gedanst op het 39 Graden Festival en de Cultuurnacht, en nu zijn wij aan het werken aan een stuk voor het Internationaal Stiltefestival! Hiervoor zijn we verdeeld in drie kleinere groepjes. Elke groep maakt met een bekende choreograaf een stuk dans. Mijn groepje (Kim, Roos, Milou en ik) heeft gewerkt met Félix Duméril. Hij is een Zwitserse choreograaf die klassiek is opgeleid. De bewegingen in ons stuk zijn gebaseerd op het verplaatsen van gewicht, zoals lopen. Dit is iets wat wij dagelijks doen. De eerste les waren we gewoon begonnen met wandelen en vanuit daar ontstonden de bewegingen.

Afgelopen zaterdag was de vierde keer dat we aan ons stuk werkte. Omdat Félix met andere projecten verder gaat, werken wij de komende weken met Jack Timmermans om het stuk te cleanen en er meer betekenis aan te geven. Dit hebben we dan ook gedaan deze repetitie. In stukken van onze choreografie moeten we eruit zien alsof we zijn verdwaald. We hebben ons afgelopen zaterdag vooral gefocust op het acteren, zodat het er geloofwaardig uit ziet.

Johnny Lloyd vertelde ons na een voorstelrondje dat wij in Nederland allemaal erg bescheiden zijn. Wat hij ons afgelopen zaterdag heeft meegeven is: groot dromen mag!

Ben je benieuwd naar de vorige blogs? Klik hier

20 mei 2021
14 apr 2021
24 mrt 2021
17 mrt 2021
1 2 3 4 5 6 7 8 9