nieuws

TalentClass: inzicht in choreografisch proces

Tijdens de Cultuurnacht 2017 presenteert de TalentClass van de Stilte haar eigen choreografie. De voorbereidingen zijn in volle gang. In deze blog vertelt Roos meer over het choreografische proces.

Even voorstellen
Ik ben Roos Lips, 16 jaar oud en ik woon in Breda. Ik ben op 3-jarige leeftijd begonnen met dansen bij de Stilte. Sindsdien ben ik nooit meer gestopt en ik wil ook graag een dansopleiding gaan doen. Daarnaast ben ik ook bij andere dansscholen gestart en heb ik een vooropleiding gedaan op Fontys. Ik doe nu sinds de zomervakantie mee aan de TalentClass en ik vind het heel leuk en erg leerzaam. Het is heel fijn dat je les krijgt in allerlei stijlen en dat de groep zo hecht is.

De dag zelf

Vandaag hadden we eerst twee uur techniekles van Jenia. Jenia geeft modern en ik heb al een jaar les van haar gehad, dus ik vond het heel leuk om haar weer te zien en een les te volgen. Haar manier van lesgeven is heel fijn. Je bent niet alleen bezig met dans, maar ook met je hele lichaam en  je mindset.

Vervolgens hadden we Danslab. De derde fase van de TalentClass, waar we nu in zitten, focust op het choreografisch proces. We werken toe naar een stuk dat gepresenteerd wordt tijdens de Cultuurnacht 2017. Wij worden heel erg bij betrokken bij dit proces. Het stuk, dat eerst bestond uit onsamenhangende ideeën, begint ondertussen al vorm te krijgen. Vandaag kwam Jack Timmermans langs om te helpen met het stuk en om een paar vragen te beantwoorden. We hebben ons voornamelijk gefocust op het deel met het springen. De nuttigste tip die we hebben gekregen was denk ik: "Je moet verder bouwen vanuit de positie waarin je gebleven bent." Dit houdt in dat je heel veel leuke ideeën kan hebben, maar er moet ook een vloeiende overgang ontstaan. De dans ziet er anders niet uit.

Zoals eerder aangegeven, heeft Jack ook vragen beantwoord. Een van die vragen was: "Hoe begin je aan een stuk?" Wat hij zei was best lang, maar ik zal het proberen samen te vatten;) "Als ik aan een stuk begin, heb ik altijd een idee dat ik verder ga uitwerken. Dat idee kan overal ontstaan bijvoorbeeld op de fiets of in bed. Zo had ik bedacht dat ik iets met een trap wilde doen, ik wist alleen nog niet wat. Dan ga je in overleg met de dansers en vanuit daar komen meer ideeën. Hierbij kan het gebeuren dat mijn oorspronkelijke idee compleet vervalt, maar dat betekent niet dat ik daar niet blij mee ben. Choreograferen gaat voor een groot deel over het kunnen loslaten van ideeën en plannen, dat is heel belangrijk." 

Daarna zijn we met Jack en Juidth verder aan de slag gegaan met het stuk. Ik moet mezelf inrollen in een doek waardoor ik net een sushi ben; in ieder geval voelt het zo. Dan moet ik me over het podium uitrollen in een rechte lijn, wat nog best lastig is... terwijl er nog van alles gebeurd. Dit heeft Judith bedacht, maar we moeten ook heel veel zelf doen en worden echt uitgedaagd om mee te denken. Dit past best wel bij mij en ik vind het ook heel leuk. Al met al een zeer geslaagde dag. 

Naast hard werken hebben de deelnemers van de TalentClass ook meegedaan aan de Mannequin Challenge. Bekijk hieronder het resultaat.

Benieuwd naar de volgende blog? Klik dan hier.

20 mei 2021
14 apr 2021
24 mrt 2021
17 mrt 2021
1 2 3 4 5 6 7 8 9